Wigilijne smaki – Osina 2017

W dniu 16 grudnia 2017 roku w wiejskiej świetlicy w Osinie odbył się konkurs potraw wigilijnych oraz kiermasz świątecznych rozmaitości, który m.in. miał na celu popularyzację tradycyjnych potraw wigilijnych i promocję lokalnych produktów. Na konkurs zgłoszono 44 potrawy w trzech kategoriach: potrawy z ryb, ciasta i wypieki oraz zupy, barszcze i inne potrawy wigilijne. Jury w skład, którego został zaproszono również prezesa Oddziału Powiatowego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków Goleniów Eugeniusza Tworek oceniło wystawione w konkursie potrawy pod względem składu i walorów smakowych, kompozycji i estetyki podania oraz tradycyjności i regionalności potraw. W kategorii potrawy z ryb najwięcej punktów otrzymały tradycyjne śledzie w oleju pani Leokadii Świątek z Osiny. Spośród słodkich wypieków i ciast największe uznanie jurorów uzyskał świerkulec pani Katarzyny Prusinowskiej z Krzywic. W kategorii zupy, barszcze i inne potrawy wigilijne zwyciężyła zupa grzybowa pani Haliny Gwiazdowskiej z Osiny. Gratulujemy zwycięzcom i wszystkim wystawiającym potrawy, były naprawdę wyśmienite. Uczestnicy i goście mogli też podziwiać i nabywać liczne świąteczne produkty rękodzielnicze w miłej przedświątecznej atmosferze uczestnicząc w przedstawieniu przygotowanym przez dzieci pod kierunkiem A. Zehner. Biesiadnikom przy suto zastawionym konkursowym wigilijnym stole przygrywała Kapela Goleniowska.

[Zobacz zdjęcia]

       Eugeniusz Tworek
Prezes Oddziału Powiatowego
         PSD Goleniów